Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 18, 2010
Εικόνα
www.kedros.gr

ΤΟ ΕΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Στην Ευρώπη του Δέκατου Έβδομου αιώνα, σ’ έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από τις θρησκευτικές έριδες, τις πολιτικές φιλοδοξίες και τις κατακτητικές βλέψεις των ηγετών του, κάποιοι επιμένουν να μάχονται το χάος με τη λογική. Άλλοι, πάλι, βυθίζονται στην ακαταμάχητη γοητεία του υδράργυρου, αυτής της μυστηριώδους ουσίας που κρύβει το κλειδί της Δημιουργίας. Ο Ντάνιελ Γουοτερχάουζ, γόνος μιας οικογένειας περιφρονημένων Πουριτανών, θαρραλέος στοχαστής με κρυφό ενδιαφέρον για τη Φυσική Φιλοσοφία, «συνομιλεί» με τις διάνοιες της εποχής του. Σε μια αφήγηση-ποταμός που σαρώνει ηπείρους και δεκαετίες, η ιστορία του Ντάνιελ διασταυρώνεται με αυτήν του «Κουτσοψώλη Τζακ» Σάφτοου, του φτωχο-διάβολου τυχοδιώκτη που έγινε ο βασιλιάς των Βαγαπόντηδων, και της δαιμόνιας Ελάιζα, της γυναίκας που έσωσε ο Τζακ από ένα τουρκικό χαρέμι για να γίνει κατάσκοπος και πιόνι βασιλιάδων στο κυνήγι της δύναμης, της εξουσίας και του χρήματος. Ιστορ…

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - Λιζα Μιχελη

Εικόνα
www.oceanida.gr

«Η μαγεία που ασκούν πάνω μας τα παλιά αντικείμενα και οι χώροι που λειτουργούν σαν αγορές της νοσταλγίας, είναι το κίνητρο που μ' έκανε ν' ασχοληθώ με το Μοναστηράκι, την πιο οικεία απ' αυτές τις αγορές, και να προχωρήσω στην ανίσχνευση της ιστορίας της.
Το Μοναστηράκι και το Γιουσουρούμ των Αθηναίων, το Flea Market των περαστικών επισκεπτών, "κοινός τόπος" της ελληνικής πρωτεύουσας, έγινε έτσι αντικείμενο μιας έρευνας ανάμεσα στους δρόμους, τους ανθρώπους, τα εμπορεύματά του.
Κατάληξη της έρευνας αυτής, σε πρώτη φάση, ήταν το κείμενο του ιστορικού documentaire με τίτλο "Μοναστηράκι", παραγωγής του ΥΠ.Π.Ε., που γυρίστηκε απ΄ το σκηνοθέτη Γιάννη Κοκκόλη.
Στη συνέχεια, η αγάπη μου γι' αυτό το χώρο, που ενισχύθηκε απ΄ το πρώτο αυτό πλησίασμα, μ' έκανε να συνεχίσω την ανίχνευσή του. Αποτέλεσμά της, η ανάπτυξη του θέματος του documentaire σε βιβλίο... Το "Μοναστηράκι" επιχειρεί, στα πλαίσια μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής,…