Το δέντρο το μονάχο




ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

ΤΙΤΛΟΣ: Το Δέντρο το Μονάχο
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Παπαγιάννη
ISBN: 978-960-16-3599-6
ΣΧΗΜΑ: 14x21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 176
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9 €
                                                         
                                                                              ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 / http://www.patakis.gr/




Περιγραφή
Μια σύγχρονη ιστορία σ’ ένα χωριό ασάλευτο πάνω στα βράχια, στη σκιά του βουνού. Πέρα μακριά, το πέλαγος.
Παλιά τον τόπο τον κατοικούσαν άνθρωποι που εξηγούσαν τα ανεξήγητα και προέβλεπαν τα μελλούμενα. Τώρα οι νεότεροι τα έχουν ξεχάσει, αλλά αγαπούν την απομόνωση του χωριού τους.
Σ΄ αυτή την κλειστή κοινωνία επιστρέφει η Βιολέτα, ηλικιωμένη γυναίκα πια, ύστερα από χρόνια απουσίας. Το σπίτι της ένα χάλασμα στην άκρη του χωριού. Καλύτερα, γιατί όλοι, γνωρίζοντας τη σκοτεινή της μοίρα, την αποφεύγουν.
Μέχρι που γίνεται το ανεξήγητο: εξαφανίζονται τα τάματα, τα ασημένια καράβια της εκκλησίας τους, κι οι υποψίες βαραίνουν τη Βιολέτα.
Ο Σίμος, ένα νέο παιδί, μεγαλωμένο με τους θρύλους του τόπου του και τα παραμύθια των παλιών, είναι ο μόνος που θα πιστέψει στην αθωότητά της. Κι είναι ο μόνος που θα τολμήσει να τα βάλει με τους φίλους του, που οργανώνουν ολόκληρη συνωμοσία για να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο της μάγισσας, όπως τη λένε.
Μέσα από τις αναμνήσεις των μεγαλύτερων και τις αποκαλύψεις των νεότερων ξετυλίγεται η ιστορία του χωριού και των ανθρώπων του. Ενός τόπου σκοτεινού και φωτεινού μαζί (γιατί όλοι έχουν το μερτικό τους στο πένθος και στη χαρά), ενός τόπου που αναζητά την αλήθεια του μέσα από δοξασίες, προκαταλήψεις, όνειρα κι οράματα, προδοσίες, πάθη και σκιές.
Ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει να εξυψώσει το ασάλευτο αυτό χωριό με τους γεμάτους πάθη κατοίκους του σε καθολικό παράδειγμα και να ξεδιπλώσει έτσι την εικόνα μιας Ελλάδας σκοτεινής και φωτεινής μαζί, μιας Ελλάδας των θρύλων και των προκαταλήψεων, της ψευτιάς και της προδοσίας, της ειλικρίνειας και της αθωότητας· μιας Ελλάδας σκληρής κι όμως τόσο δικιάς μας.


Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά.  Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για παιδιά και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο Ως διά μαγείας τιμήθηκε με το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και με το Βραβείο Λογοτεχνικού Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω. Έγραψε το λιμπρέτο και στίχους στο έργο  «Παράξενο δεν είναι;» (Μουσικό θέατρο το οποίο ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής για δυο χρονιές 2007 και 2008). Επίσης, το λιμπρέτο (διασκευή του μυθιστορήματος της Σ. Λάγκερλεφ Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον) για το έργο «Πες το μ’ ένα παραμύθι» για αφηγητή και ορχήστρα σε μουσική του Θ. Μικρούτσικου, που παρουσιάστηκε τα Χριστούγεννα του 2002-2003 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια