ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - Λιζα Μιχελη









www.oceanida.gr

«Η μαγεία που ασκούν πάνω μας τα παλιά αντικείμενα και οι χώροι που λειτουργούν σαν αγορές της νοσταλγίας, είναι το κίνητρο που μ' έκανε ν' ασχοληθώ με το Μοναστηράκι, την πιο οικεία απ' αυτές τις αγορές, και να προχωρήσω στην ανίσχνευση της ιστορίας της.
Το Μοναστηράκι και το Γιουσουρούμ των Αθηναίων, το Flea Market των περαστικών επισκεπτών, "κοινός τόπος" της ελληνικής πρωτεύουσας, έγινε έτσι αντικείμενο μιας έρευνας ανάμεσα στους δρόμους, τους ανθρώπους, τα εμπορεύματά του.
Κατάληξη της έρευνας αυτής, σε πρώτη φάση, ήταν το κείμενο του ιστορικού documentaire με τίτλο "Μοναστηράκι", παραγωγής του ΥΠ.Π.Ε., που γυρίστηκε απ΄ το σκηνοθέτη Γιάννη Κοκκόλη.
Στη συνέχεια, η αγάπη μου γι' αυτό το χώρο, που ενισχύθηκε απ΄ το πρώτο αυτό πλησίασμα, μ' έκανε να συνεχίσω την ανίχνευσή του. Αποτέλεσμά της, η ανάπτυξη του θέματος του documentaire σε βιβλίο... Το "Μοναστηράκι" επιχειρεί, στα πλαίσια μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής, τη διπλή αυτή προσέγγιση: την εξέταση του χώρου σαν περιοχής ανέκαθεν ενταγμένης στο επίκεντρο της οικονομικής ζωής της Αθήνας και ταυτόχρονα, με την εικονογράφηση του κειμένου, την απόδοση της ατμόσφαιρας της περιοχής»
.

Λίζα Μιχελή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια